Blog

09
februari
2011

Het mysterie van de verzonnen dood

zeventien hoorspelpersonages

Geluid om naar te kijken!

Wie denkt dat een hoorspel alleen om naar te luisteren is heeft het bij het verkeerde eind.
Het “thriller theater” bewijst met de toneel uitvoering van “Paul Vlaanderen en het mysterie van de verzonnen dood” dat je ook naar een hoorspel kunt kijken zonder dat je je ook maar een moment verveelt.

Verzonnen doodHet toneel bestaat uit een kleine hoorspelstudio uit de vijftiger jaren, twee hangende microfoons, een tafel vol met attributen om de geluiden mee te kunnen maken en zelfs de beroemde grindbak ontbreekt niet.

Paul Vlaanderen en het mysterie van de verzonnen dood speelt zich af in drie episodes, de cast bestaat uit drie acteurs die gezamenlijk op onnavolgbare wijze zeventien hoorspelpersonages ten gehore brengen. Uiteraard ontbreekt ook Charlie niet , en die is maar door een persoon te spelen …. Donald de Marcas, wel vanaf band maar dat mag de pret niet drukken.

Categories: Blog, Nieuws

29
januari
2011

Paul Temple comics

dankzij van Dennis van den Hoek

"Paul Temple and the Braintwisters" en de strip  "Paul Vlaanderen en de vermiste tweeling" waren al terug gevonden (zie boeken/strip album) en de vraag was nu: "zijn er ooit nog meer strips in de kranten geplaatst." Het antwoord daarop is ja, dankzij het graafwerk van Dennis van den Hoek kunnen we een overzicht maken van wat er aan  Paul Temple/Vlaanderen comics in de kranten is gepubliceerd.

OVERZICHT Engelse kranten :

Paul Temple and the Brain Twisters
Paul Temple in Death Sitting Down
Paul Temple in Order to View
Paul Temple and the Aphrodite Affair
Paul Temple and the Gun Runners
Paul Temple in Operation Shrike
Paul Temple and the Runaway Knight
Paul Temple and the Affair Of The Tired Tiger
Paul Temple and the Cabloni Affair
Paul Temple and the Au Pair Affair
Paul Temple and the Barracombe Boxes
Paul Temple meets The Erasers
Paul Temple and the Great Jewel Robbery
Paul Temple and the Magpie Mystery
Paul Temple and the Nerve Gas Gang
Paul Temple Plays with Fire
Paul Temple Meets His Double
Paul Temple and the Safari Mystery
Paul Temple in The Charge is Murder!
Paul Temple and the Q.40 Mystery
Paul Temple and the Missing Van Gogh
Paul Temple and the Groomgate Killer

Ook voor Nederland kunnen we een overzicht tonen:

Paul Vlaanderen en Project-M (1958)
Paul Vlaanderen en Juffrouw Truelove's Obsessie (1958/59)
Paul Vlaanderen en de zaak 'Marsh Curlew' (1959)
Paul Vlaanderen en 'de Dubbelganger' (1959)
Paul Vlaanderen en 'De vermiste tweeling' (1959)
Paul Vlaanderen en 'De spookbrandweerman' (1959/1960)
Paul Vlaanderen en 'Het geheim van de Safari' (1960)
Paul Vlaanderen en de kleptomaan (1960)
Paul Vlaanderen en het zenuwgas-komplot (1960)

Paul Temple in Death sitting down hebben we op de website geplaatst,
en kunt u vinden onder boeken/strip album.

Binnenkort hopen we de volgende twee Nederlandse strips op de site te kunnen plaatsen.
met dank aan: Dennis van den Hoek

Juffrouw Trueloves ObsessieProject M

Categories: Blog, Strip, Boeken, Nieuws

25
januari
2011

Paul Vlaanderen en het Tijd mysterie

het is niet 1963 maar 7 februari 2011

Niets is meer wat het lijkt.

Opname Paul Vlaanderen en het tijd mysterieAfgelopen maandag, 24 januari, was ik aanwezig bij twee opname sessies van een nieuw Paul Vlaanderen hoorspel, Paul Vlaanderen en het Tijdmysterie.
De serie wordt opgenomen in de roode bioscoop te Amsterdam, publiek is tijdens deze opnames van harte welkom.

Het verhaal is simpel Paul en Ina worden wakker in een hotelkamer en tot hun  grote verrassing is het is niet 1963 maar 7 februari 2011. De speurder en zijn vrouw zijn belandt in een voor hen volkomen “vreemde moderne” wereld, een platte koekdoos met een appeltje waar een hap uit is blijkt een laptop te zijn. Een digitale camera, de overvloed in de supermarkt,  de eetgewoontes, nieuwe omgangsvormen allemaal zaken die in de zestig afleveringen door Paul en Ina, soms met licht tegenzin ontdekt moeten worden. Niets is meer wat het lijkt.
 

Hij kan ook huilen.

Opname Paul Vlaanderen en het tijd mysterieHet is niet de “Durbridge” Paul Vlaanderen die we kennen uit de jaren vijftig en zestig waarin hij standvastig en alle gevaren trotserend de ene na de andere misdaad oplost. Hier leren we in 60 afleveringen  van 5 minuten een hele andere Paul Vlaanderen kennen, een Paul vol met twijfels, verwarring en soms zelfs radeloos. En wat blijkt hij kan ook huilen.
Heel af en toe komt de oude Paul om de hoek kijken, kom kindje dit moet nader onderzocht worden,  maar dat duurt nooit lang.

Ondanks dat dit geen Francis Durbridge verhaal is en de karakters ook niet lijken op de speurder uit de zaken zoals het Gilbert mysterie, het Tyler mysterie of bijvoorbeeld  het Z mysterie is het zeker de moeite waard om het te gaan volgen. De serie zit vol met leuke wendingen en de nodige humor ontbreekt ook niet. De huidige wereld door de ogen van iemand uit 1963 doet bij mij de vraag boven komen: is het allemaal wel zo normaal wat wij tegenwoordig “normaal” vinden.
Ik heb begrepen dat de doelgroep 60-70plus zou zijn, lekker niets van aantrekken, het is voor iedereen "leuk" om naar te luisteren.

De cast van Paul Vlaanderen en het tijd mysterieDe cast van 'Paul Vlaanderen en het Tijdmysterie' bestaat uit:
Porgy Franssen als Paul Vlaanderen, Marieke de Kruijff als zijn vrouw Ina, Freerk Bos als de kamerjongen Toine  en Nartan Meerlo als Lisa, het kamermeisje. En in de opnames waarbij ik aanwezig was, een gastrol door Chiel de Kruiff ( ook wel bekend als Paul Vlaanderen uit de producties van de Stichting Hoorspel Nu.)

Het hoorspel is geschreven door:
Paulien Cornelisse, Bert Kommerij, Chris Bajema en Saskia Rinsma.

vanaf 7 februari te volgen bij radio 5 in het programma familie Nederland.

voor een foto-impressie en een overzicht van de opname dagen klik op Continue Reading:

Categories: Blog, Hoorspel, Nieuws

11
januari
2011

Het Thriller Theater en Paul Vlaanderen

Paul Vlaanderen en het mysterie van de verzonnen dood

flyer Mysterie van de verzonnen doodEen jaar geleden werd het al aangekondigd en nu is het dan zo ver, op 29 januari speelt (try out) "Het Thriller Theater" de voorstelling "Paul Vlaanderen en het mysterie van de verzonnen dood". Plaats van delict het agora theater in Leleystad.
Voor de complete speellijst zie de website van Het Thriller Theater

In de jaren vijftig zaten miljoenen luisteraars aan de radiospeaker gekluisterd om naar de spannende avonturen te luisteren van detective Paul Vlaanderen. In seizoen 2010/2011 brengt Het Thriller Theater deze radioheld op het toneel.

In z’n vorm zal het stuk een hoorspel blijven, inclusief alle geluidseffecten. Wanneer de toeschouwer de ogen sluit, hoort men het befaamde hoorspel van weleer. Wanneer men naar het toneel kijkt, ziet men echter iets wat doet denken aan een acrobatische act…

Sander de Heer, Hymke de Vries en Lex Passchier zullen namelijk alle stemmen voor hun rekening nemen. En zo trekt er een stoet van personages voorbij. Charlie, de butler van Paul Vlaanderen. En Ina, zijn vrouw. Sir Graham Forbes, hoofd van Scotland Yard. De uitgever van Vlaanderen: Lord Carrington. En verder natuurlijk een verraderlijke femme fatale, een meisje van lichte zeden en een domme rechercheur.

Tegelijkertijd zullen de acteurs live op het toneel ook alle geluidseffecten verzorgen. Van grintbakken tot brekend glas, van hevige regenval tot piepende remmen.

Daarmee wordt ‘Paul Vlaanderen en het mysterie van de verzonnen dood’ geen hyperrealistische detective, maar een toneelode aan een haast verdwenen kunstvorm, namelijk die van het radiohoorspel.

(bron: de website van "Het Thriller Theater"

Categories: Blog, Nieuws

30
december
2010

Website Paul Vlaanderen in de prijzen

Proficiat aan Peter!

overgenomen van de website: Het Hoorspel 
Wie mij (Hilde van Gool) een beetje kent, weet dat ik ook een e-zine uitgeef met nieuws over computers en internet. Voor dit e-zine organiseerde ik in de voorbije weken al voor de derde keer de verkiezing “Beste Nederlandstalige site (privé-initiatief)”, die Nederlandstalige sites uit Vlaanderen, Nederland of de hele wereld wil bekronen.
Dat vergt veel werk, en dat was, naast mijn persoonlijke omstandigheden, een van de redenen waarom de bijdragen in dit blog (Het hoorspel) iets minder regelmatig waren dan je van mij gewend bent.

In elk geval: bij deze verkiezing viel hoorspel-liefhebber Peter Van Deutekom in de prijzen – en wel twee keer: zijn fotosite “Doodstill” behaalde de eerste prijs, en de prachtige site rond “Paul Vlaanderen” kreeg de 4e prijs.
Proficiat aan Peter!

De extra-editie van deze nieuwsbrief, met daarin de volledige uitslag van de verkiezing, vind je hier:
http://www.netties.be/archief_edities/20101229_site2010.htm

Categories: Blog, Nieuws

29
december
2010

Fotoverslag hoorspeldag 2010

zeker voor herhaling vatbaar

Op de "Hoorspeldag" die op 25 september door "De Stichting Hoorspel Nu" in Hilversum werd georganiseerd was Paul Vlaanderen de centrale figuur.

Hoorspeldag 2010Een paar honderd toeschouwers konden er genieten van fragmenten uit "Paul Vlaanderen en het Z-Mysterie" die live op de planken ten gehore gebracht werden. De spelers deden dat met volle overgave maar er was die dag nog meer leuks dan dat te beleven. Zowel de ontstaansgeschiedenis van het hoorspel als het immense succes van Paul Vlaanderen in de "gouden jaren’ 40, 50 en 60 werden uitgebreid toegelicht. Ook werd er aandacht besteed aan hoe een hoorspel uiteindelijk tot stand komt. Want dat er veel meer komt bij kijken dan louter en alleen het opnemen van stemmen werd die dag duidelijk gedemonstreerd: de rol van de regisseur, het maken van de gepaste geluiden d.m.v. eenvoudige attributen, het creëren van illusie enz. Hoe geluid tot het opbouwen van spanning kan bijdragen werd o.a. aangetoond door tweemaal hetzelfde fragment te laten horen, eenmaal met en eenmaal zonder geluid. Afgemeten aan het enthousiaste applaus aan het einde van deze dag, was dit een bijzonder geslaagd evenement en eentje dat zeker voor herhaling vatbaar is.

voor de foto's klik op de Continue Reading

Categories: Blog, Nieuws

28
december
2010

Paul Vlaanderen in 2010: Een jaaroverzicht

jaaroverzicht 2010

Het is een traditie geworden dat de media ons dezer dagen overspoelen met allerlei jaaroverzichten. De een al interessanter dan de andere. Het minste dat een mens daarbij kan vaststellen is dat er in zo'n jaar toch wel wat gebeurt. Sinds een paar jaren is het ook voor Paul Vlaanderenfans interessant geworden om even op de voorbije 365 dagen terug te blikken, want ook bij Paul Vlaanderen vallen er jaarlijks interessante dingen te noteren. Een klein overzicht.

Een ware vondst!

braintwistersHet jaar opende met de plaatsing op deze website van een oud en vergeten stripverhaal: "Paul Temple and the Brain Twisters (by Francis Durbridge)". Een ware vondst! Het verhaal verscheen (waarschijnlijk in de jaren 50-60) als vervolgstrip in een krant. Dat het niet verloren gegaan is, hebben we te danken aan een nobele onbekende die de 63 afleveringen uitknipte en mooi in volgorde in een cahier bewaarde. Dankzij de digitale mogelijkheden van deze tijd kan dit engelstalig stripverhaal nu exclusief gelezen worden door alle bezoekers van deze 'Nederlandstalige' website. Het vormt tevens een mooie aanvulling op de vijf stripverhalen die al langer op deze site te vinden waren.

Drie onvervalste Durbridge-verhalen

Send for Paul TempleOok Renown Pictures LTD bracht oud Temple-materiaal terug op de markt. Tussen 1946 en 1952 werden 4 Paul Temple films gemaakt. Drie van deze vier werden in de loop van 2010 op dvd uitgebracht ("Send for Paul Temple", “Calling Paul Temple” en “Paul Temple Returns”).
Het spreekt vanzelf dat deze verfilmingen vandaag ouderwets overkomen, maar in tegenstelling tot de tv-serie "Paul Temple" uit eind de jaren zestig, zijn dit wel 3 onvervalste Francis Durbridge-verhalen. Daarenboven is het altijd leuk en boeiend om naar de verschillen van tussen het originele hoorspel en de film te zoeken.

Categories: Blog, Nieuws

13
december
2010

Uitslag van de prijsvraag "Alex mysterie"

de uitslag

uit de gidsOp de vraag, "Hoe heet het Paul Vlaanderen hoorspel waarin Jan van Ees voor de eerste keer meespeelt?", zijn veel antwoorden binnen gekomen.
Vele dachten aan de rol die Jan van Ees bekend heeft gemaakt namelijk de hoofdrol als Paul Vlaanderen, maar dat is niet de eerste rol die Jan van Ees in een Paul Vlaanderen hoorspel vertolkt heeft.

Zijn allereerste rol was die van Gare Toontje in "Spreek met Vlaanderen en het komt in orde", hij zat dus ook al in de eerste Paul Vlaanderen serie die in Nederland is uitgezonden. Hij is voor het eerst te horen in de tweede episode van deze serie, Kamer 7, uitgezonden op 19 februari 1939.

Van deze serie is niet meer dan een fragment overgebleven, in de derde episode ( De moord op het bureau van de Centrale Recherche ) legt Gare Toontje het loodje. 

Er is iets vreemds aan dit fragment, aan het eind wordt er door de omroeper gezegd: 'het vijfde deel  van "Spreek met Vlaanderen en het komt in orde" zenden wij uit op volgende week zondagavond om tien uur twintig.'
Als Gare Toontje in deel 3 dood gaat ( het heet niet voor niets "moord op het ...") waarom wordt er de week daar op dan deel vijf uitgezonden, foutje van de omroeper... ? 

Onder de goede inzendingen hebben we de door uitgeverij Rubinstein beschikbaar gestelde luisterboeken verloot, met de winnaars zal zo snel mogelijk contact opgenomen worden.

Categories: Blog, Hoorspel, Nieuws

14
november
2010

Gratis (prijsvraag) Paul Vlaanderen en het Alex mysterie

een prijsvraag

Paul Vlaanderen en het Alex mysterieTer gelegenheid van het uitbrengen van het "luisterboek" Paul Vlaanderen en het Alex-mysterie heeft uitgeverij Rubinstein enkele van deze luisterboeken aan ons beschikbaar gesteld die we aan de bezoekers van deze website mogen weggeven.

We hebben besloten om er een prijsvraag van te maken, mochten er meerdere bezoekers zijn die het antwoord goed hebben dan worden de luisterboeken onder deze goede inzenders verloot.


En dan nu de vraag:
Hoe heet het Paul Vlaanderen hoorspel waarin Jan van Ees voor de eerste keer meespeelt?

 


De oplossing kunt u via het contact formulier insturen.
 ( inzenden kan tot en met 12 December )

Uitgeverij Rubinstein presenteert „nieuwe‟ PAUL VLAANDEREN:

Paul Vlaanderen en het Alex- Mysterie

Paul Vlaanderen, gespeeld door Johan Schmitz, krijgt bezoek van Sir Graham,
die zijn problemen deelt met Vlaanderen. Een aantal bekende mensen is vermoord
en telkens vond men de naam “ALEX” op het de plaats van het delict.
Paul‟s interesse voor de zaak wordt versterkt door het overlijden van Sir Ernest, die vlak voor hij overleed de naam “Alex” in de oren van de detectiveschrijver fluistert. Op weg naar huis wordt de wagen van de Vlaanderens ook nog eens van de weg gereden. Dit alles zijn natuurlijk weer de ingrediënten voor een spannend verhaal.

Rolverdeling: Paul Vlaanderen – Johan Schmitz, Ina, zijn vrouw – Wieke Mulier; Sir Graham Forbes – Johan Remmelts; Inspecteur Crane – Jan Borkus en Ricky – Harry Bronk

• 4 cd-luisterboek • Luisterduur: circa 4 uur • Prijs: € 16,95 • Verschijningsdatum: november 2010 • ISBN: 9789047606635 / NUR 078 • Vormgeving Piet Schreuders

Categories: Blog, Hoorspel, Nieuws

04
augustus
2010

25 september hoorspeldag met o.a. Paul Vlaanderen

zaterdag 25 september

Hoorspel Nú brengt tijdens de Dag van het Hoorspel in Beeld en Geluid live hoorspelfragmenten met gerenommeerde hoorspelacteurs als Els Buitendijk, Chiel de Kruijf, Donald de Marcas en Paula Majoor. Zij spelen fragmenten uit “Paul Vlaanderen en het Z-Mysterie”, bijgestaan door geluidsinspiciënt Leon Dubois en wordt meer verteld over de werkwijze van Beeld en Geluid, waar in het archief vele duizenden hoorspelen zorgvuldig worden bewaard.

Datum: zaterdag 25 september a.s.
Tijden: 1e sessie - 11.00 -13.00 uur, 2e sessie - 14.00 -16.00 uur

De Hoorspeldag is gratis voor de bezoekers van de Beeld en Geluid experience.( u betaalt dus alleen de normale toegangsprijs voor de experience)

Hoorspel Nú
Initiatiefnemer van de Hoorspeldag is Stichting Hoorspel Nú, opegricht door Chiel de Kruijf (oud-omroepjournalist en hoorspelacteur) en Audrey van der Jagt (ex-omroepmedewerkster en auteur van hoorspelen). In 2009 bestond de Stichting Hoorspel Nú vijf jaar. Reden voor een feestje. Het werd gevierd met het uitbrengen van een klassieker: 'Paul Vlaanderen en het Z-mysterie', geschreven door Francis Durbridge en voor de gelegenheid bewerkt door Audrey van der Jagt. De oorspronkelijke versie van dit hoorspel in zes episoden, werd gedeeltelijk uitgezonden in april en mei 1940. In verband met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kwamen de twee laatste afleveringen noodgedwongen te vervallen. De ontknoping hebben de luisteraars indertijd dus moeten missen. De hoofdrollen van Paul en Ina worden gespeeld door Chiel de Kruijf en Els Buitendijk. Donald de Marcas is Charlie, de butler van Paul en Ina. Die rol vertolkte hij vanaf 1958 ook al in enkele oorspronkelijke hoorspelen van Paul Vlaanderen.
www.hoorspelnu.nl

voor meer info over de openingstijden, prijzen en de mogelijkheid om gebruik te maken van een voorinschrijving zodat u verzekert bent van een plaats tijdens een van de live sessies zie de website van Beeld en Geluid.

Categories: Media, Blog, Nieuws

<<  1 2 3 4 [56 7  >>