Blog

26
december
2009

2009 een uitstekend Paul Vlaanderenjaar

Een korte terugblik

happyHet jaar was nog maar net begonnen of de omroep Radio 90FM meldde dat ze vanaf 12 februari 2009 een nieuwe versie van het hoorspel: "PV en het Z-Mysterie" zouden uitbrengen. Eigenlijk gold dit als een halve primeur want van de 6 afleveringen van het hoorspel waren in 1940 in Nederland slechts 3 afleveringen uitgezonden. De laatste 3 konden door het begin van de tweede wereldoorlog nooit meer afgewerkt worden. De uitzendingen van Radio 90FM kenden veel belangstelling. Het beste bewijs dat Paul Vlaanderen tot op de dag van vandaag een begrip gebleven is. Rond de tijd dat de laatste aflevering op antenne ging, kondigde de "Stichting Hoorspel Nu' (een organisatie die regelmatig professionele hoorspelen uitbrengt) aan dat ook zij een eigen en nieuwe versie van "het Z-Mysterie" planden. En zo geschiedde het ook. De opnamen vonden in juni plaats (een fotoverslag).

Begin september verscheen dan de verzorgd uitgegeven dubbele cd met daarop de zes afleveringen. In oktober werd door uitgeverij Rubinstein een reprise uitgebracht van het in 1962 gemaakte: "Paul Vlaanderen en het Margo Mysterie" (8 spannende afleveringen op 5 cd's). Gezuiverd van storende kraakgeluidjes, klinkt dit 47 jaar oude hoorspel opvallend helder en fris in de oren. In 2009 doken 5 vergeten of verloren gewaande stripverhalen terug op. Allen zijn op deze website te bekijken ( klik hier voor de stripverhalen ). Dat laatste geldt ook voor twee korte Paul Temple verhalen van Francis Durbridge: "The Light Fingers" en "A Gift from Paul Temple".

Het voorbije jaar kon aan www. paulvlaanderen.nl veel interessants toegevoegd worden. Maar een site is nooit compleet en hierbij dan ook een warme oproep aan iedereen die iets van toegevoegde waarde m.b.t. tot Paul Vlaanderen weet of bezit, om contact op te nemen.

In Engeland bracht ook de BBC enkele nieuwe interessante items op de markt: "Paul Temple and the Frontpage Men" (maart 2009) en "East of Algiers" (dec. 2009), beide audiocd's voorgelezen door Anthony Head. Tijdens de zomermaanden verscheen "The Paul Temple Collection" met 11 afleveringen uit de gelijknamige tv-serie van 1970. En op BBC Radio 7 waren het voorbije jaar o.a. "Paul Temple and the Alex Affaire" en een interview met Peter Coke te horen.

Uit dit alles kan alleen maar geconcludeerd worden dat Paul en Ina in blakende gezondheid verkeren. Als dat geen reden is om het glas te heffen! Paul zal hoogstwaarschijnlijk "een stevige whisky" tot zich nemen, en Ina...., wedden dat zij het bij een sherry houdt? Dat ze allebei gelukkig mogen voortleven in 2010. Proost!

Categories: Blog, Nieuws

09
december
2009

Een schoolschrift uit 1959 - Paul Vlaanderen strip

de vermiste tweeling

Het plakband is vergeeld en de kaft ontbreekt maar het stripverhaal is compleet.
Het gaat hier om een stripverhaal dat in de jaren 1959 en 1960 in een krant heeft gestaan.
Een Paul Vlaanderen liefhebber heeft elk strookje zorgvuldig uit de krant geknipt en met kleine stukjes plankband in een schrift geplakt.

striptweeling

Heeft iemand enig idee in welke krant deze strip gestaan heeft ?

Klik hier om de hele strip te bekijken

Categories: Blog, Strip, Boeken

03
oktober
2009

Luisterboek: Paul Temple East of Algiers

Abridged reading of Paul Temple East of Algiers.

De BBC komt met een nieuw Paul Temple audioboek, Paul Temple East of Algiers. De uitgave datum staat gepland op 5 november 2009 maar u kunt via de webshop van de BBC al een pre-order plaatsen, u betaald dan £7,75 in plaats van £12,72 ex. verzend kosten.
Paul Temple East of Algiers kent ook een hoorspel versie namelijk Paul Temple and the Sullivan mystery uit 1947 waarvan in 2006 een remake is gemaakt.

 

Paul Temple East of AlgiersAbridged reading of the classic Paul Temple mystery, Paul Temple East of Algiers.
When Paul Temple agreed to do a favour for a friend of Steve, he could never have foreseen the extraordinary sequence of events that would be set in motion. For Judy Wincott’s simple request that Paul return a pair of glasses to David Foster in Tunis is a prelude to a body in a Paris rubbish bin and a succession of mysterious killings...Crime novelist and detective Paul Temple and his glamorous wife Steve first appeared on BBC Radio in 1938. They inhabited a sophisticated world of cocktails and fast cars, where the women were chic and the men wore cravats – a world where Sir Graham Forbes, of Scotland Yard, usually needed Temple’s help with his latest tricky case. The radio serials proved so popular that Francis Durbridge was inspired to write a succession of novels featuring Paul Temple. In this one, read by Buffy and Little Britain star Anthony Head, a pair of spectacles spells trouble for the smooth sleuth. Abridged reading of a classic Paul Temple mystery. ‘Eminently enjoyable listening’ Daily Express

bron: BBC webshop

Categories: Blog, Luisterboek, Nieuws

18
juli
2009

Luisterboek Paul Vlaanderen en het Margo Mysterie

Een luisterboek van uitgeverij Rubinstein

luisterboek "Margo mysterie"Paul Vlaanderen, onderweg naar huis na een trip in de VS, wordt aangesproken in het vliegtuig door een zekere Langdon. Deze heer is werkzaam voor de rijke zakenman George Kelburn, die een probleem heeft met zijn dochter. Als Paul in London aankomt, blijkt zijn vrouw Ina ontvoerd te zijn en verneemt hij later dat Julia Kelburn, de dochter van de zakenman vermoord is.
Dit in combinatie met de vondst van een mysterieuze mantel met het merk Margo is het begin van een avontuur waar de schrijver en privé-detective geconfronteerd wordt met heling, drugs en moord....

De hoorspelen met Paul Vlaanderen in de hoofdrol werden voor het eerst in 1938 uitgezonden, en nog steeds is de naam Paul Vlaanderen een begrip. Het succes van de hoorspelen is vooral te danken aan de spannende geluidseffecten, cliffhangers aan het eind van elke aflevering en vooral het resolute optreden van de hoofdpersoon. Vanaf 1948(*) mocht zijn vrouw Ina hem in alle gevaarlijke situaties ter zijde staan. Op veler verzoek brengt Uitgeverij Rubinstein Het Margo Mysterie uit als luisterboek.

5 cd luisterboek
Luisterduur 5 uur en 17 minuten
prijs 18,95
Verschijningsdatum: november2009
ISBN: 9789047608394 / NUR 077

bron: Uitgeverij Rubinstein

(*) in tegenstelling tot wat hier boven staat, speelt Ina al in de eerste serie (spreek met Vlaanderen en het komt in orde) een belangrijke rol, in serie twee ( de mannen van de frontpagina uit 1939) zijn ze al getrouwd.

Categories: Blog, Hoorspel, Nieuws

16
juni
2009

Hoorspel Nu en het Z mysterie

opname van Paul Vlaanderen en het Z mysterie

Opname van het Z mysterieTer gelegenheid van het vijf jarig bestaan van de in 2004 opgerichte Stichting Hoorspel Nu, vond op maandag en dinsdag 8 en 9 juni de opname plaats van het hoorspel Paul Vlaanderen en het Z mysterie, een remake van het in 1940 gedeeltelijk uitgezonden hoorspel Paul Vlaanderen en het Z4 mysterie ( vanwege het uitbreken van de tweede wereld oorlog zijn alleen de eerste 4 delen uitgezonden).

Onder de regie van Audrey van der Jagt  werd het door haar bewerkte script in het Huis van Eustachius, de geluidsstudio van Frans de Rond bij de Wereld Omroep, opgenomen.
De dubbel cd is vermoedelijk eind augustus/begin september klaar.

Chiel de Kruijf is Paul Vlaanderen en Ina zijn vrouw wordt gespeeld door Els Buitendijk, verder spelen mee Arthur Boni (Sr Graham Forbes), Stijn Westenend (Rex Bryant), Hans Simonis (Dr. Ludwig Steiner), Marieke de Kruijf (Iris Archer), Paula Majoor (Mevrouw Moffat), Bas Westerweel (David Lindsay), Hans Hoekman (Majoor Quest), Jaap Hoogstraten (Laurence van Draper), Jim Berghout (Mijnheer Weston), Joke Hagelen (Mevrouw Weston), Henk van der Horst (Ben Collins), Jan Frijters (inspecteur Fuller), Kees Brandt (receptionist hotel), Frans van Houtert (Ralph Cosgrove), en....Donald de Marcas als Charlie!

meer foto's in de "Continue Reading"

Categories: Blog, Hoorspel, Nieuws

04
juni
2009

Z4 kanshebber bij de OLON Awards

Radio 90FM genomineerd

Olon AwardsAfgelopen woensdagavond 3 juni heeft in het gebouw van Beeld en Geluid de uitreiking van de OLON-Awards (Organisatie Lokale Omroep Nederland) plaats gevonden.
Een van de genomineerde in de categorie Radio was de hoorspelproductie van Radio 90FM, Paul Vlaanderen en het Z4 mysterie. Helaas, voor Radio 90FM, ging de eerste prijs naar Omroep Venlo FM met het programma Café Chantant.
Ondanks dat ze niet voor de eerste prijs in aanmerking gekomen zijn, is het een geweldige prestatie om uit bijna 300 inzending door te dringen tot de laatste vijf genomineerde. We kunnen dan ook wel zeggen dat Radio 90 FM, en niet te vergeten John Beringen, het fenomeen hoorspel weer onder de aandacht heeft gebracht bij de "lokale" omroepen.

De volledige uitslag en de jury raporten kunt u bekijken op de site van de OLON

meer foto's in de "Continue Reading"

Categories: Blog, Hoorspel, Nieuws

15
maart
2009

Op zijn Noors

Noors


De Nederlandse, Engelse en Duitse Paul Vlaanderen zijn mij bekend, maar dat er ook een Noorse versie bestaat was voor mij nieuw.
Op het internet kwam ik een Noors fragment tegen van Paul Vlaanderen en het Milbourne mysterie of wel Paul Temple og Milbourne-saken.
Categories: Blog, Audio, Nieuws

05
februari
2009

Remake Z4 door Radio 90 FM

De zes delen zullen vanaf 12 februari uitgezonden worden.

Dan zal het hoorspel "Paul Vlaanderen en het Z4 mysterie alsnog worden uitgezonden. Dat is heel bijzonder en wel om de volgende reden: De oorspronkelijke uitzendingen van deze zes-delige serie waren gepland op 14, 21, 28 april en 5, 12 en 19 mei 1940. Alleen de eerste vier delen zijn uitgezonden.

Door de Duitse inval op 10 mei 1940 is men nooit meer aan de laatste twee delen toegekomen. In de eerste AVRO-bode tijdens de bezetting schreef de toenmalige voorzitter Willem Vogt een uiterst diplomatiek voorwoord, waarin hij aangaf dat “na de schokkende gebeurtenissen” de AVRO gewoon verder ging als voorheen. De nieuwe Duitse collega’s waren vriendelijk en tenslotte waren dat ook gewone mensen die precies het zelfde deden als de AVRO-medewerkers: radio maken en amusement brengen. Er was gewoon een grote collegialiteit. Vogt moest het natuurlijk wel in deze vorm gieten want de minste zweem van kritiek of protest deed je natuurlijk in de gevangenis of een werkkamp belanden. Toch merkte men bij de AVRO (en dat zal voor alle omroepen gegolden hebben) dat mensen sterk geneigd waren om hun lidmaatschap op te zeggen omdat “hun” omroep nu in handen van de bezetter was die – om maar wat te noemen – zo’n bloedbad had aangericht in Rotterdam.

Categories: Blog, Hoorspel, Nieuws

30
januari
2009

Het Z4 mysterie bij Radio 90FM

De regionale radiozender, radio 90 FM, gaat in februari een remake van het "Paul Vlaanderen en het Z-4 mysterie" uitzenden.
De eerste aflevering : 12 februari tussen 22:00 en 23:00 , vooraf gaand door een special over dit hoorspel om 20:00 tot 21:00 uur

Luister hier naar de promo van dit hoorspel.

Categories: Blog, Nieuws

03
augustus
2008

Een kronkel door "Charlie"

Dag Paul

Tijdens een bijeenkomst van de Haagse Kunstkring, die een middag over Paul Vlaanderen hadden georganiseerd las "Charlie" Donald de Marcas op verzoek van Frits Enk een kronkel voor.
De kronkel genaamd "Dag Paul" is van de hand van Simon Carmiggelt en komt uit
het Parool van 2 oktober 1962.

Categories: Blog, Audio

<<  2 3 4 5 6 [7