Tune

tune banner_A

De tune waarmee de Paul Vlaanderen hoorspelen beginnen is een van de herkenbaarste tunes in hoorspelland, misschien wel de bekendste die ooit gemaakt is.

De Nederlandse versie:

vlag-nl-20

Louis Schmidt,

Louis SchmidtDe AVRO Radio bode vermeld bij de eerste uitvoeringen van Paul Vlaanderen Dhr. Louis Schmidt als componist van de gebruikte muziek.
Louis Schmidt (1887-1974) , ook bekend onder de naam Kovacs Lajos, was in de jaren 30 leider van het AVRO orkest. Hij schreef in die tijd ook teksten voor Bob Scholte.
 

 

 

 

 

Koos van de Griend,

Koos van de Griend is in 1905 geboren in Kampen. Hij studeerde onder andere in Keulen en Berlijn, waar hij veel succes had als dirigent en componist, tot hij vanwege het veranderde politieke klimaat in Duitsland naar Nederland terug moest keren. Na de bevrijding was hij als componist werkzaam bij de Omroep en specialiseerde hij zich in muziek voor film en radiohoorspel. Koos van de Griend overleed in 1950.
(bron: Amsterdams-blazers-collectief)

- bron bladmuziek : www.muziekschatten.nl -

Victor van Kampen en Eppo Schaap,

zijn verantwoordelijk voor de bewerking van de tune die gebruikt wordt in "De heer en mevrouw Paul Vlaanderen" een eenakter van Francis Durbridge en uitgevoerd door de "stichting Hoorspel Nu" ter gelegenheid van het samenwerkingsverband tussen "Visio" en "Beeld en Geluid".

  

De Engelse versie

Vlag-En

Rimsky-Korsakov's,

Rimsky KorsakovIn Engeland zijn twee muziekstukken voor de tunes gebruikt, voor de eerste afleveringen van de Paul Temple serie is er gekozen voor " a section from the second movement of Rimsky-Korsakov's Scheherazade ":

 

 

 

 

 

 

Vivian Ellis,


Vivian EllisLaat in Nederland de Paul Vlaanderen tune van Koos van de Griend horen en iedere hoorspelliefhebber zal onmiddelijk Paul Vlaanderen noemen als bijhorend hoorspel, in Engeland geldt dit zeker ook voor Coronation Scot van Vivian Ellis (1903-1996).

In tegenstelling tot de Nederlandse tune is de Engelse Paul Temple tune niet speciaal voor de hoorspel serie geschreven het is een fragment uit een muziekale reis met de luxe "hoge snelheids" trein Coronation Scot die in de jaren dertig en veertig tussen London (Euston) en Glasgow (Centraal) reed. Het is opgenomen en uitgevoerd door Sidney Torch en de Queen’s Hall Light Orchestra.
Volgens de componist Vivian Ellis deed dit muziekstuk niet "veel" totdat het als de begin tune van de hoorspel serie Paul Temple gebruikt werd.