Artikelen

weer terug in de avro ether"

Spencer mysterieEen vol jaar, ruim, is-ie weggeweest. Hij logeert nu weer bij me. In afwachting van onze roekeloze tochten op de golven van de ether.
Ik verzeker U, hij staat weer voor niks!
Hij kwam bij me binnen. Sportief. Losse regenjas. De slappe hoed ietwat nonchalant, achterover op één oor. De blikkerende spierwitte tanden en de aanstekelijke hartelijke lach van de man die het leven met zijn, voor hem schijnbare moeilijkheden, in zijn zak heeft.
Zijn vrouw, leuk, met die schotse geplisseerde rok, witte bloese, en ook weer die vlotte fladderende regenjas kroop tegen hem aan om zijn voortdurende veilige besherming.
Hij beende door mijn kamer.
"We zullen ze wel! Die banditen! We krijgen ze! Let maar es op! Een sherry? Graag! Ik rij toch niet meer vandaag. En geef me een sigaar."
Hij trekt me mee naar het venster.
"Hoe vindt je mijn nieuwe wagen? Een vier komma drie Deaco!"
Er stond een droom van een open sportslee.
"De vorige hebben de schoeljes verbrand! Enfin dat weet je. Dat was weer op het nippertje! Deze rijdt op z'n akkertje 150, maar ik rijdt nooit harder dan hoogstens 70. Behalve als we de schoeljes achterna zitten. Wat? Ina?!"
Ina keek stralend naar hem op...
Aan tafel smulde hij van zijn boerenkool met worst. Daarna een half uurtje door het bos, met zijn vrouw, de hinkstapsprong
Terug, thuis, oefeningen aan de rekstok en onder de koude douche.
Langs het klim-op, aan de voorpui van m'n huis, kwam ie naar beneden. Ina achter hem aan. Vijf meter boven de begaande grond:'hup!' en met een lenige sprong wipten ze samen neer op het grasveld.
Hij zal me in z'n nekvel nemen. Acht zondagavonden maal drie kwartier. "Je moet met me mee" heeft ie gezegd. En ik doe het. Ik vindt het fijn dat gezellig griezelig-avonturen. En het wordt me wat. Iets heeft ie me verteld van wat ons te wachten staat. Een stelletje niets-ontziende avonturiers, moordenaars, chanteurs... Maar hij krijgt ze! Dat kan ik U verklappen. En Kommer Kleijn, de regisseur, die zal alle moeite hebben om de zaak in toom te houden, n ook hij lapt het hem. Let maar es op.
Sir Graham de Bree en Inspecteur Vosper Orizand, ik zie ze nu al dagelijks met van spanning bleke gezichten door de studio's dwalen. Ik hoor het al:
O! Paul! van Ina. En bezwerende "Rustig, kindje!" van Paul.
Rien van Noppen, Robert Sobels, Han Surink, Rob Geraerds , ze lopen niet... ze schuifelen, van onderuit naar me opziend, door de gangen. Dit alles en nog veel meer...
Binnenkort in de ether...
De ether van de AVRO op zondag aanstaande en acht volgende zondagen.
Jan van Ees.

Spencer00