28
december
2010

Paul Vlaanderen in 2010: Een jaaroverzicht

jaaroverzicht 2010

Het is een traditie geworden dat de media ons dezer dagen overspoelen met allerlei jaaroverzichten. De een al interessanter dan de andere. Het minste dat een mens daarbij kan vaststellen is dat er in zo'n jaar toch wel wat gebeurt. Sinds een paar jaren is het ook voor Paul Vlaanderenfans interessant geworden om even op de voorbije 365 dagen terug te blikken, want ook bij Paul Vlaanderen vallen er jaarlijks interessante dingen te noteren. Een klein overzicht.

Een ware vondst!

braintwistersHet jaar opende met de plaatsing op deze website van een oud en vergeten stripverhaal: "Paul Temple and the Brain Twisters (by Francis Durbridge)". Een ware vondst! Het verhaal verscheen (waarschijnlijk in de jaren 50-60) als vervolgstrip in een krant. Dat het niet verloren gegaan is, hebben we te danken aan een nobele onbekende die de 63 afleveringen uitknipte en mooi in volgorde in een cahier bewaarde. Dankzij de digitale mogelijkheden van deze tijd kan dit engelstalig stripverhaal nu exclusief gelezen worden door alle bezoekers van deze 'Nederlandstalige' website. Het vormt tevens een mooie aanvulling op de vijf stripverhalen die al langer op deze site te vinden waren.

Drie onvervalste Durbridge-verhalen

Send for Paul TempleOok Renown Pictures LTD bracht oud Temple-materiaal terug op de markt. Tussen 1946 en 1952 werden 4 Paul Temple films gemaakt. Drie van deze vier werden in de loop van 2010 op dvd uitgebracht ("Send for Paul Temple", “Calling Paul Temple” en “Paul Temple Returns”).
Het spreekt vanzelf dat deze verfilmingen vandaag ouderwets overkomen, maar in tegenstelling tot de tv-serie "Paul Temple" uit eind de jaren zestig, zijn dit wel 3 onvervalste Francis Durbridge-verhalen. Daarenboven is het altijd leuk en boeiend om naar de verschillen van tussen het originele hoorspel en de film te zoeken.

Milbourne en Alex

Paul Vlaanderen en het Alex mysterieUitgeverij Rubinstein was in 2009 al met een mooie heruitgave op 4 cd's van "Paul Vlaanderen en het Margo Mysterie" voor de dag gekomen. In 2010 trokken zij die lijn door met "Paul Vlaanderen en het Milbourne Mysterie" (maart) en "Paul Vlaanderen en het Alex Mysterie" (november). Twee historisch belangrijke hoorspelen. "Milbourne" was immers het laatste waarin Jan van Ees en Eva Janssen de rollen van Paul en Ina vertolkten. En wat deden zij dat voortreffelijk! Dankzij de kraakzuivere remastering klinkt dit hoorspel als nieuw. "Alex" is het laatste Paul Vlaanderen verhaal dat Francis Durbridge schreef. Eigenlijk is het een bewerking van het in 1946 verschenen: "Haal Paul Vlaanderen er weer bij” (Send for Paul Temple again). Voor Nederlanders is deze productie vooral interessant omwille van de twee nieuwe hoofdrolspelers waarnaar de AVRO op zoek moest na het overlijden van Jan van Ees (in 1966) en het afhaken van Eva Janssen. De keuze viel op Johan Schmitz en Wieke Mulier. Ook hun interpretaties verdienen zeker om voor het nageslacht bewaard te worden en daar heeft uitgeverij Rubinstein nu met deze keurige uitgave voor gezorgd. Een aantal exemplaren werden ons ook deze keer bereidwillig door Rubinstein ter beschikking gesteld om d.m.v. een prijsvraag onder onze sitebezoekers te verdelen.

voor herhaling vatbaar

Hoorspeldag 2010Op de "Hoorspeldag" die op 25 september door "De Stichting Hoorspel Nu" in Hilversum werd georganiseerd was Paul Vlaanderen de centrale figuur. Een paar honderd toeschouwers konden er genieten van fragmenten uit "Paul Vlaanderen en het Z-Mysterie" die live op de planken ten gehore gebracht werden. De spelers deden dat met volle overgave maar er was die dag nog meer leuks dan dat te beleven. Zowel de ontstaansgeschiedenis van het hoorspel als het immense succes van Paul Vlaanderen in de "gouden jaren’ 40, 50 en 60 werden uitgebreid toegelicht. Ook werd er aandacht besteed aan hoe een hoorspel uiteindelijk tot stand komt. Want dat er veel meer komt bij kijken dan louter en alleen het opnemen van stemmen werd die dag duidelijk gedemonstreerd: de rol van de regisseur, het maken van de gepaste geluiden d.m.v. eenvoudige attributen, het creëren van illusie enz. Hoe geluid tot het opbouwen van spanning kan bijdragen werd o.a. aangetoond door tweemaal hetzelfde fragment te laten horen, eenmaal met en eenmaal zonder geluid. Afgemeten aan het enthousiaste applaus aan het einde van deze dag, was dit een bijzonder geslaagd evenement en eentje dat zeker voor herhaling vatbaar is.

Britse bezoekers

InspecteurVertsteegHet is zeer verheugend om vast te stellen dat in 2010 het personage van Paul Vlaanderen ook in een totaal nieuw hoorspel zijn opwachting maakte. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1998 toen Tomas Ross "Paul Vlaanderen en het Media Mysterie" schreef. Ditmaal was Hans Simonis de schrijver van dienst. Simonis heeft in het verleden aan tientallen hoorspelen meegewerkt en kan gerust als een doorwinterde vakman beschouwd worden. De titel 'Inspecteur Versteeg en de Britse Bezoekers" doet in eerste instantie vermoeden dat Versteeg de held van het verhaal is. Niets is echter minder waar: zijn Britse gasten Paul en Ina stelen de show en lossen de misdaad op. Voor de tweede maal kruipt Chiel de Kruijf in de huid van Vlaanderen, en Els Buitendijk doet nu al voor de vijfde maal Ina alle eer aan. Het is duidelijk dat ze beiden de smaak (en toonzetting) goed te pakken hebben. Laten we hopen dat ze ons in de toekomst nog meer zullen 'vergasten' als Paul en Ina!

"Crime and Thrillers" bij de BBC

De digitale zender BBC Radio 7 maakt er nu al vele jaren een vaste gewoonte van om minstens één Paul Temple klassieker per jaar heruit te zenden. In het voorjaar stonden er zelfs twee op hun speellijst: “Paul Temple and the Geneva Mysterie” en “Paul Temple and the Gilbert Case”. Het blijft een vast gegeven dat onder hun trouwe luisteraars het "Crime and Thrillers" genre nog altijd heel populair is. Het is waarschijnlijk die populariteit die de BBC ertoe aanzette om in 2010 een nieuwe versie te maken van het oude en verloren gegane hoorspel: "Paul Temple and Steve". Een recensie hiervan kan je elders op deze site vinden. In de herfst werd tevens een mooie box samengesteld ("Paul Temple Casebook nr. 2") met vier door Anthony Head in zijn onnavolgbare stijl, voorgelezen Durbridge verhalen: "Send for Paul Temple", “News of Paul Temple”, “Paul Temple and the Front Page Men” en “East of Algiers”).

speciaal evenement

logo Thriller TheaterIn het begin van het jaar werd door "Het Thriller Theater” uit Hoofddorp de productie aangekondigd van: "Paul Vlaanderen en het Mysterie van de Verzonnen Dood", geschreven door Dick van den Heuvel. Het stuk is gepland om op 29 januari 2012 in Lelystad in première te gaan. Drie spelers staan in om al de verschillende personages tot leven te brengen. Daarbij zullen ook de geluiden 'live' en zichtbaar uitgevoerd worden. Het belooft in ieder geval een heel speciaal evenement te worden waarbij toeschouwers zelf kunnen kiezen om het stuk met de ogen open te volgen, of als een 'echt' hoorspel met de ogen gesloten. De 'echte' Paul Vlaanderen fans zullen natuurlijk tweemaal gaan kijken!

Zo wordt 2011 alvast met veel verwachting ingezet. Wil je niets missen van al het andere moois dat dit nieuwe jaar ons zal bieden? Eén advies: blijf regelmatig deze website bezoeken!

Aan alle fans van Paul en Ina, een fantastisch en spannend 2011 gewenst!!!!

  • Tags: jaaroverzicht

Categories: Blog, Nieuws