Paul Vlaanderen en de verzonnen dood

Geluid om naar te kijken!

Wie denkt dat een hoorspel alleen om naar te luisteren is heeft het bij het verkeerde eind.
Het “thriller theater” bewijst met de toneel uitvoering van “Paul Vlaanderen en het mysterie van de verzonnen dood” dat je ook naar een hoorspel kunt kijken zonder dat je je ook maar een moment verveelt.

Verzonnen doodHet toneel bestaat uit een kleine hoorspelstudio uit de vijftiger jaren, twee hangende microfoons, een tafel vol met attributen om de geluiden mee te kunnen maken en zelfs de beroemde grindbak ontbreekt niet.

Paul Vlaanderen en het mysterie van de verzonnen dood speelt zich af in drie episodes, de cast bestaat uit drie acteurs die gezamenlijk op onnavolgbare wijze zeventien hoorspelpersonages ten gehore brengen. Uiteraard ontbreekt ook Charlie niet , en die is maar door een persoon te spelen …. Donald de Marcas, wel vanaf band maar dat mag de pret niet drukken.

Dodende schaduw

Nieuwe tournee: “een Paul Vlaanderen mysterie”


Der traditie getrouw zal de A.V.R.O. ook dit jaar weer op tournee gaan om de goede verstandhouding , die er tussen haar en haar trouwe aanhangers bestaat, nog eens te accentueren. En wederom traditie getrouw zal deze tournee aantrekkelijk gemaakt worden door een van de geliefde radio-figuren aan de luisteraars voor te stellen, i.e. Paul Vlaanderen! De avonturen, die hij en zijn vrouw Ina beleven in de verschillende zaken , waarin hij gewikkeld wordt, vinden een gretig gehoor en ditmaal zal de grote detective op het toneel de toeschouwer-luisteraar meeslepen in een adembenemend avontuur.

Jan van Ees en Eva JanssenJan van Ees, de vertolker van de figuur Paul Vlaanderen, heeft een stuk geschreven, naar zijn eigen zeggen: “met een beetje peper en een korreltje zout van Toon Hermans”, een stuk dat van begin tot einde de toeschouwer geboeid zal houden, maar waarin de vrolijke noot evenmin ontbreekt. Het zou onjuist zijn de inhoud van dit stuk nu al te verraden.
De charme van Paul Vlaanderen’s avonturen ligt voor een belangrijk gedeelte in het onverwachte. Wel mogen wij verklappen, dat reeds van den beginne af, de grote speurder in een moeilijk parket komt, omdat hij een keuze dient te bepalen tussen twee tegenstrevende wereldmachten, die hem elk aan haar zijde wensen.
Het gewetensconflict is voor Paul Vlaanderen, als toegewijd dienaar van het Recht, in zoverre niet moeilijk, dat hij natuurlijk de zijde van hen, wier oogmerken het welzijn der Mensheid beogen.
Dat is een groot woord: Mensheid! Maar Jan van Ees heeft er zich biet vanaf gemaakt met een alledaags detective gevalletje te schrijven, aan zijn stuk ligt de tendenz ten grondslag , die in deze dagen van spanningen en dreigingen een bijzondere actualiteit heeft. Vlaanderen wordt nl. gesteld voor de vraag: Voor de oorlog of voor de vrede, en zij, die zich voor het laatste verklaren vinden in hem hun medestander, ook al zijn hun methodes niet voor dagelijks gebruik aan te bevelen!

Een detective in het algemeen en Paul Vlaanderen in het bijzonder. Komt op zijn speurtochten op de vreemdste plaatsen en in dit avontuur, dat tot titel heeft: “Het mysterie van de dodende schaduw”, leidt het spoor zelfs naar de A.V.R.O studio en speciaal naar de Bonte Trein uitzending in de grote studiozaal.
De toeschouwers zullen zich, wanneer het toneel gemetamorfoseerd is in het podium van de grote zaal, waarin de Bonter Trein programma’s plegen te worden uitgevoerd, in A.V.R.O’s studio wanen. Niet alleen door het decor, maar ook door het feit, dat op het toneel werkelijk een Bonte Trein programma wordt gegeven!
Zij zullen niet alleen kennismaken met een populaire omroeper, maar in elke plaats zullen amateurs, daar woonachtig, d.w.z. in elke plaats weer anderen, een Bonte Trein programma uitvoeren!
Op prijzenswaardige wijze heeft de auteur dit logisch in het stuk ingewerkt, want slechts via dit Bonte programma kan hij tot de oplossing van het mysterie van de dodende schaduw komen. Al met al een bijzondere voorstelling, waarin dus twee geliefde A.V.R.O programma’s verweven zijn. De spelers van deze “originele” Paul Vlaanderen waarborgen een uitstekende opvoering. Zij maken deel uit van een gezelschap dat onder directie staat van Floris Meslier, onze luisteraars niet onbekend van het Theater Plezier.