Paul Vlaanderen en de verzonnen dood

Geluid om naar te kijken!

Wie denkt dat een hoorspel alleen om naar te luisteren is heeft het bij het verkeerde eind.
Het “thriller theater” bewijst met de toneel uitvoering van “Paul Vlaanderen en het mysterie van de verzonnen dood” dat je ook naar een hoorspel kunt kijken zonder dat je je ook maar een moment verveelt.

Verzonnen doodHet toneel bestaat uit een kleine hoorspelstudio uit de vijftiger jaren, twee hangende microfoons, een tafel vol met attributen om de geluiden mee te kunnen maken en zelfs de beroemde grindbak ontbreekt niet.

Paul Vlaanderen en het mysterie van de verzonnen dood speelt zich af in drie episodes, de cast bestaat uit drie acteurs die gezamenlijk op onnavolgbare wijze zeventien hoorspelpersonages ten gehore brengen. Uiteraard ontbreekt ook Charlie niet , en die is maar door een persoon te spelen …. Donald de Marcas, wel vanaf band maar dat mag de pret niet drukken.

We kijken dus naar toneelacteurs die hoorspelacteurs spelen die vervolgens weer hoorspelpersonages vertolken.
Het stuk bestaat  uit verschillende lagen: sluit je je ogen dan volg je een goed geschreven Paul Vlaanderen hoorspel , geheel in de stijl van Francis Durbridge. Alle Durbridge elementen komen terug, de overkill aan doden, de autocrash, de cliffhangers etc. Het enige Durbidge element welke je in elk origineel Paul Vlaanderen hoorspel wel een keer tegen komt en hier ontbreekt is de overbekende tikkende tijdbom, verder zit echt alles in dit toneelstuk wat een klassiek Paul Vlaanderen verhaal zo uniek maakt. Het verhaal is niet alleen met veel vaart geschreven, ook de nodige humor ontbreekt niet. Een groot compliment aan de auteur Dick van den Heuvel is dan ook wel op zijn plaats.

We kijken dus naar toneelacteurs die hoorspelacteurs spelen die vervolgens weer hoorspelpersonages vertolken. Het stuk bestaat  uit verschillende lagen: sluit je je ogen dan volg je een goed geschreven Paul Vlaanderen hoorspel , geheel in de stijl van Francis Durbridge. Alle Durbridge elementen komen terug, de overkill aan doden, de autocrash, de cliffhangers etc. Het enige Durbidge element welke je in elk origineel Paul Vlaanderen hoorspel wel een keer tegen komt en hier ontbreekt is de overbekende tikkende tijdbom, verder zit echt alles in dit toneelstuk wat een klassiek Paul Vlaanderen verhaal zo uniek maakt. Het verhaal is niet alleen met veel vaart geschreven, ook de nodige humor ontbreekt niet. Een groot compliment aan de auteur Dick van den Heuvel is dan ook wel op zijn plaats.  bron:thriller theater / J.v. BennekomDe tweede laag bestaat uit de onderlinge strubbelingen tussen de hoorspelacteurs, het gaat er levendig aan toe tijdens de hoorspelopname. We zien een heel ander verhaal dan wat we te horen krijgen.  Sander de Heer en Hymke de Vries zetten beide een geloofwaardige Paul en Ina Vlaanderen op de planken maar wie daar, in mijn ogen, nog eens met kop en schouders boven uitsteekt is Lex Passchier. Naast dat hij zeven hoorspelpersonages speelt is hij ook nog eens de inspeciënt van de hoorspelstudio, op weergaloze wijze tovert hij met “normale” gebruiksartikelen (zoals een kruk,asbak,naaimachine, etc.) het ene na het andere geluid te voorschijn, alleen dit is al een genot om naar te kijken.  Paul Vlaanderen mag dan op de radio dood zijn verklaard, op het toneel is hij nog springlevend.  Het toneelstuk is tot 16 april 2011 in diverse theaters in het land te bekijken, voor de volledige speellijst zie: Het Thriller TheaterDe tweede laag bestaat uit de onderlinge strubbelingen tussen de hoorspelacteurs, het gaat er levendig aan toe tijdens de hoorspelopname. We zien een heel ander verhaal dan wat we te horen krijgen.

Sander de Heer en Hymke de Vries zetten beide een geloofwaardige Paul en Ina Vlaanderen op de planken maar wie daar, in mijn ogen, nog eens met kop en schouders boven uitsteekt is Lex Passchier. Naast dat hij zeven hoorspelpersonages speelt is hij ook nog eens de inspeciënt van de hoorspelstudio, op weergaloze wijze tovert hij met “normale” gebruiksartikelen (zoals een kruk,asbak,naaimachine, etc.) het ene na het andere geluid te voorschijn, alleen dit is al een genot om naar te kijken.

Paul Vlaanderen mag dan op de radio dood zijn verklaard, op het toneel is hij nog springlevend.

Het toneelstuk is tot 16 april 2011 in diverse theaters in het land te bekijken, voor de volledige speellijst zie:
Het Thriller Theater

 

foto's: Het thriller Theater / Joris van Bennekom

Paul Vlaanderen en het mysterie van de verzonnen dood - flyer